Bitcoin

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin (BTC), Ocak 2009’da Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından yaratılan, merkezi bir otoritesi bulunmayan bir dijital para birimi olarak bilinmektedir.

Yayınlanan Bitcoin white paper’ı (teknik döküman) ile kriptografi adı verilen şifreleme sistemi sayesinde dijital bir para biriminin hayata geçtiği bildirilmiştir. Bu bildiriye göre ortaya çıkan bu yeni kripto para, geleneksel online ödeme mekanizmalarından daha düşük işlem ücretleri vaadi sunmaktadır.

Bitcoin, devletler tarafından yaratılan para birimlerinin aksine merkezi bir otoriteye bağlı değildir. Güvenliğini sağlamak için kriptografi kullandığından bir tür kripto para birimi olarak bilinmektedir. Bitcoin sisteminde her kayıt şifrelenmiş olsa da herkesin şeffaf olarak erişiminin olduğu halka açık bir defterde tutulan bakiyeler bulunmaktadır. Tüm Bitcoin işlemleri, “madencilik (mining)” olarak bilinen bir süreç aracılığıyla büyük miktarda bilgi işlem gücü ile doğrulanmaktadır.

Bitcoin Nasıl Elde Edilir?

Bitcoin’in ortaya çıkarılması eylemine mining yani madencilik adı verilmektedir. Bu terimin kullanılmasının nedeni Bitcoin’in altına ve altın çıkarmaya benzetilme ve kıyaslamalardır. Madencilik işlemi, çeşitli makinelerin blok zinciri sistemi üzerinde kriptografik şifreler çözerek sisteme yeni blok işleyerek yapılmaktadır. Bu işlemleri yapan ve zincire yeni blok ekleyen kişilere madenci denmektedir. Bu işlemler karşılığında madenciler bazı ödeme ve komisyon almaktadırlar. Madenciler, bu komisyonları Bitcoin olarak almaktadırlar ve buna madenci ödülü veya blok ödülü adı verilmektedir.

Bitcoin’i Değerli Yapan Şey Nedir?

Bitcoin; merkezi olmayan, manipülasyona ve sansüre dayanıklı, güvenli bir teknolojik devrimdir.

Öncelikle Bitcoin’in değeri hiçbir kişinin, grubun, şirketin veya devletin kontrol edemediği ilk dijital para birimi olmasından gelmektedir. Aynı zamanda arzının sınırlı sayıda (21 Milyon) olması kendisini enflasyonist etkilerden arındırmaktadır. Üretilen Bitcoin’lerin kullanıcılar arasında şeffaf bir şekilde transfer edilebilmesi mümkündür ve 3. bir aracıya gerek bulunmamaktadır. Mekanizması gereği üretilmesi zordur ve sınırlı olduğu için altın veya gümüş gibi değerli madenlere benzetilmektedir. Bu yüzden Bitcoin ile ilgili olarak ‘dijital altın’ gibi söylemlerin ortaya çıktığı görülmektedir. Zaman içerisinde Bitcoin’e duyulan güvenin artması ile değerinin daha da artacağı tahmin edilmektedir.

Bitcoin’in Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Bitcoin’in; enflasyon karşı bir koruma aracı olması, çökme (hacklenerek yok olma) riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve izi sürülemez olması en temel avantajlarındandır. Geleneksel para transferlerine göre, daha ucuz ve hızlı para transferini sağlaması önemli bir avantajıdır.
  • Bitcoin, birçok avantaj sağlasa da dezavantajlı olduğu durumlar da bulunmaktadır. İllegal ürünlerin ödemelerinde, kara para aklanmasında kullanılması büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Ayrıca yaygın kullanılmaması, uzman kişi sayısının azlığı, kaybetme riski, harcama yapılacak platform darlığı diğer avantajları olarak sayabiliriz.

Sözlük

Bitcoin: Ocak 2009’da Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından yaratılan,  merkezi olmayan bir dijital para birimi olarak bilinmektedir.