Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApp)

Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApp) Nedir?

 

Merkezi Olmayan Uygulamalar (DApp’ler), tek bir bilgisayar yerine Blockchain veya eşler arası (P2P) bilgisayar ağında çalışan ve tek bir otoritenin görüş ve kontrolü dışında olan dijital uygulamalar veya programlardır.

DApp’ler, tek bir sistem yerine dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafından çalışan ve sürdürülen bir bilgisayar uygulamasıdır. Eşler arası olarak çalışan bütün uygulamalar DApp olarak adlandırılmaktadır. Dağıtılmış nodelar (düğüm) ile ağ çalışmasına yardımcı olmaktadır.

DApp uygulamalarının geliştirilme amacı, herhangi bir kontrol merkezinin bulunmaması isteği ile kendi kendine işleyen üçüncü parti kişi ya da kurumların işlemler üzerindeki etkisini azaltmaktır. DApp’ler geleneksel uygulamaların aksine, aracı bulundurmadan kullanıcı ile sağlayıcı arasında köprü kurmaktadır.

Ethereum, blokzinciri teknolojisinin potansiyelini keşfeden ilk teknoloji olarak karşımıza çıkmakta ve merkezi olmayan uygulamaların tabanını oluşturarak, Ethereum ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

 

DApp’lerin Avantajları Nelerdir?

  • Tek bir merkeze bağlı değildir ve bu özellik DApp’leri hacklenmeler ile dolandırıcılığa karşı dirençli yapmaktadır.
  • Gerçekleşen işlemleri herkesin görebilmesi için veriler ve kayıtlar şeffaf şekilde tutulmaktadır. Blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmelerden oluştuğundan dolayı kripto paralar DApp’lara kolayca entegre edilebilmektedir.
  • Herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan çalışmaktadır.
  • Açık kaynak kodludur. DApp ağındaki bir değişiklik veya güncellemeler fikir birliği ile kararlaştırılmaktadır.

DApp uygulamalarının az sayıda gösterilebilecek dezavantajlı yanları ise düşük yatırımcı ve kullanıcı sayısına sahip projelerin daha güvensiz hale gelmesidir. DApp’ler açık kaynak kodlu olduğu ve bu kodlara herkes tarafından ulaşılabildiği için kod güvenliğinin zayıf olduğu noktada kötü niyetli hackerların siber saldırılarına maruz kalabilmektedirler.

 

Sözlük

Merkeziyetsiz Uygulamalar (DApps): Tek bir sistem yerine dağıtılmış bir bilgisayar ağı tarafından çalışan ve sürdürülen bilgisayar uygulamalarına verilen isimdir.