Utility Token (Hizmet Tokeni)

Utility Token (Hizmet Tokeni) Nedir?

Hizmet Tokeni (Utility Token) yeni girişimler, şirketler veya proje geliştirme gruplarının geliştirdikleri hizmetler için projelerin sermayelendirilmesine veya finanse edilmesine yardımcı olan özel bir token türüdür.

Utility Tokenler Nasıl Çalışır?

Hizmet tokenleri bir şirket hizmetlerine erişim için gelecekte takas edilebilecek bir kupon oluşturmak istediğinde kullanılmaktadır. Bu genellikle bir proje için fon sağlama stratejisi olarak kullanılmaktadır. ICO olarak bilinen kripto paraların halka arzı ile geliştiriciler veya start-up’lar yatırımcılara utility token satışı gerçekleştirerek projeye fon sağlamaktadır.

Hizmet tokenleri, her yıl ortaya çıkan kitlesel blok zinciri girişimleri dalgası nedeniyle günümüzde en popüler ve yaygın token biçimidir. Futbol kulüplerinin yatırımcılara sunduğu tokenler hizmet tokenine örnek olarak verilebilir. Hizmet tokenlerinde genellikle somut projeler bulunmamaktadır. Kulübün başarılı bir yıl geçireceği, başarı sayesinde değerinin artacağı ve tokenin değerinin artacağı vaat edilerek hem yatırımcılara kazandırmak hem de kulübün para kazanması amaçlanmaktadır.

Kendi blok zinciri ağına sahip olmayan utility tokenler hali hazırda var olan blok zinciri ağları üzerine inşa edilmektedirler. ERC-20 Ethereum standardı utility tokenler için en yaygın kullanılan standart olmuştur. Şirketler Ethereum blok zincirinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmakta ve tokenleri kullanarak ICO’ları başlatmaktadırlar.

Öne Çıkan Utility Tokenler Nelerdir?

Utility tokenler kripto para piyasasında oldukça popüler kripto para birimlerinden olmuşlardır. Bitay bünyesinde bulunan popüler utility token yatırımı yaparak yatırımlarınıza değer katabilirsiniz. Utility tokenleri başlıklar halinde sıralamak gerekirse;

  • Basic Attention Token (BAT)
  • Chiliz (CHZ)
  • Avalanche (AVAX)
  • Storj (STORJ)

Sözlük

Hizmet Tokeni (Utility Token): Yatırım amacıyla tasarlanmayan, herhangi bir şirketin mal veya hizmetine erişmek ve fon sağlama amacıyla kullanılan tokenler olarak adlandırılmaktadır.