Bizans Hata Toleransı

Bizans Hata Toleransı Nedir?

Bizans Hata Toleransı (Byzantine Fault Tolerance), bazı bileşenlerinin başarısızlığı (gönderilen verinin alıcıya ulaşmaması veya hatalı gönderilmesi gibi) durumunda fikir birliğine varmasına olanak sağlayan bir bilgisayar sisteminin özelliğidir.

Bizans Hata Toleransı, dağıtılmış bir bilgisayar sisteminin, bu sorunun üstesinden gelmesine ve bazı nodeların yanlışlıkla veya kasıtlı olarak diğerleriyle aynı fikirde olmamasına bakılmaksızın tutarlı bir şekilde fikir birliği oluşturmasına izin veren özelliğini ifade etmektedir. Bu durum Bitcoin’in proof of work (iş kanıtı) algoritması gibi teknik çözümler ile sadece nodeların 3/2’sinden fazlası sisteme sadık kaldığında başarılabilmektedir.

Birkaç Bizans generalinin bir düşman kentinin çevresinde pusu kurduğu ve birbirleriyle yalnızca aracı haberciler göndererek iletişim kurduğu örneğinden yola çıkılmıştır. Şehre saldırmak ya da geri çekilmek konusunda ortak bir karar vermeleri gerekmiş ama aralarından bazıları kötü niyetli oluşundan dolayı uzlaşmaz bir tavırla çalışmışlardır. Bu noktada hangi generallerin hain olduğuna dair mevcut bilgilerden bağımsız olarak, sadık generallerin ortak bir eylem planına karar vermelerini sağlayacak bir sistem oluşturmak mümkün müdür?

Sorunun yanıtı böyle bir algoritmanın mümkün olduğunu ancak yalnızca generallerin üçte ikisinden fazlasının sadık olması durumunda mümkün olduğunu göstermektedir.

Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para birimleri özünde şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtılmış bilgisayar sistemlerinden oluşmaktadır. Konum olarak ayrılmış, birbirinden veya herhangi bir merkezi otoriteden bağımsız nodelar ile hangi nodeların işlemler hakkında hatalı bilgi sağladığını – kötü niyetli veya kazara – güvenilir ve eksiksiz bir şekilde bilmek imkansızdır.

 

Sözlük

Bizans Hata Toleransı (BFT): 1982 yılında kaleme alınan ve Blockchain sisteminde bazı nodeların başarısız olması veya güvensizlik yaratabilmesi olasılığına karşı geliştirilen ve bizans generallerinden esinlenerek fikir birliğine varılmasını amaçlayan bir bilgisayar yazılımıdır.