Direnç (Resistance)

Direnç (Resistance) Nedir?

Direnç (Resistance) kavramı, bir varlığın fiyatının belirli bir dönemde aşılmasının zor olacağı bölgelere ulaştığı, bu bölgenin yatırımcılar tarafından daha çok satım seviyesi olarak görüldüğü kısa vadeli bir tavan  seviyesini ifade etmektedir.

Bir varlığın fiyatı direnç seviyesine yükseldiğinde genellikle yatırımcıların satış aksiyonu aldığı görülmektedir. Yatırımcılar arasındaki direnç seviyesindeki satış baskısı, varlığın güç kaybetmesine ve sonrasında fiyatın düşmesine neden olmaktadır.

Direnç Seviyesinin Kırıldığı Nasıl Anlaşılır?

Bir direnç seviyesinin kırıldığını söyleyebilmek için belirli bir zaman diliminde (1 saat – 4 saat ve 1 gün) fiyat seviyesinin direnç seviyesinin üzerinde kapanış yaptığını görmek gereklidir.. Forex ve kripto para piyasalarında tarihsel grafiklere bakılırsa göze ilk çarpan kural, alışların durulduğu, fiyatların bu seviyenin üzerine daha da çıkmadığı yerler direnç seviyeleri olarak yorumlanabilmektedir.

Analistler ve yatırımcılar bir varlığın fiyat grafiğindeki hedeflerini belirlemek için direnç seviyelerinden yararlanmaktadırlar. Bu noktada belirlenen direnç seviyesinin nasıl bir yanıt vereceği hususu oldukça önemlidir. Çünkü direnç seviyesine ulaşan varlığın fiyatının satış yemediği durumlar da görülmektedir. Eğer bir kripto para yüksek hacimle bir direnç seviyesini aşmayı başarıyorsa, kırılan bir direnç seviyesi artık yeni bir destek noktasına dönüşebilmektedir.

Direnç kavramının birden fazla türü bulunmaktadır. En çok bilinen tür “psikolojik direnç” kavramıdır. Psikolojik direnç olarak belirtilen bölgelerde teknik formasyonların çalışması çok fazla beklenmez ve gerekmez. Daha önceki fiyat hareketleri ve kişinin kendi görüşünün harmanlandığı bilgiler ile psikolojik direnç oluşur.

Bir başka direnç örneği “hareketli ortalama direnci” kavramıdır. 7, 50, 100 ve 200 günlük gibi yaygın örnekleri bulunan hareketli ortalama(MA) geçmiş fiyat hareketlerini değerlendirerek direnç seviyesi belirlemeye yardımcı olabilmektedir.

Kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerinde seyrediyorsa bu yükseliş trendi sinyali olarak değerlendirilebilir. Kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düşüyor ise düşüş trendi sinyali olarak dikkate alınabilir.

 

Sözlük

Direnç: Yükseliş trendi gösteren finansal bir varlığın fiyatının artık belirli bir seviyenin üstüne çıkamaması ve insanların o finansal varlığı daha az satın alma eğilimi göstermesi sonucu oluşan kısa vadeli teknik bir seviyedir.