Hash Gücü veya Hash Oranı, Bitcoin ağının işlem gücünün ölçüm birimi olarak adlandırılmaktadır. Kripto para birimleri bağlamında hash oranı, bir madencilik makinesinin verimliliğini ve performansını temsil etmektedir. Bir blok hash’ini hesaplamaya çalışırken madencilik donanımının ne kadar hızlı çalıştığını tanımlamaktadır.
Bitcoin ağı, güvenlik sebebiyle yoğun matematiksel işlemler yapmaktadır. Hash hızı terimi, bir bilgisayarın hash hesaplamaları gerçekleştirebildiği hızı ifade etmektedir. Ağ, 10 Th/s hash oranına ulaştığında, saniyede 10 trilyon hesaplama hızıyla yapabileceği anlamına gelmektedir.
Herhangi bir madenciliği yapılabilen kripto para biriminin, işlemlerini işlemek ve yeni coinlerin dolaşıma girmesini sağlamak için madencilik ekipmanlarının hesaplama gücüne katkıda bulunan bireyler (madenciler) ve kuruluşlardır. Bunu, çifte harcamayı önlemek için kullanılan kriptografik hash’leri – rastgele veri dizilerini hesaplayarak yapmaktadırlar.
CPU’lar, GPU’lar ve ASIC’ler gibi farklı ekipmanlar, katıksız hesaplama gücüne ve bir hash fonksiyonunun görevi için ne kadar iyi optimize edilmiş olduklarına bağlı olarak farklı hash hızlarına sahiptir.
Bir madencilik ekipmanının hash oranı, madencilik ödülü üretecek “iyi” bir hash bulma olasılığını belirlediğinden, madencilik kurulumunun kârlılığını ölçmek için önemli bir ölçüttür. Öte yandan bir kripto para ağının hash oranı, o coinin güvenliğinin bir göstergesidir. Kişisel kazanç için ağı hacklemek adına, saldırganların toplam hash gücünün üstesinden gelmeleri gerekmektedir. Bu da, görevi yeterince yüksek hash oranlarında neredeyse imkansız hale getirmektedir. Kısacası, madencilik süreci geçerli bir hash üretilene kadar sayısız hash denemesi içermektedir. Farklı bir deyişle, Bitcoin madencisinin hash üretmek için bir hash fonksiyonu aracılığıyla bir grup veriyi çalıştırması gerekmektedir. Bunlar yalnızca belli bir hash değeri üretildiğinde başarılı olmaktadır.
Bu açıdan hash oranı, bir madencinin veya madencilik havuzunun kârlılığı ile doğru orantılıdır. Daha yüksek bir hash oranı, bir blok madenciliği olasılığının daha yüksek olduğu dolayısıyla madenci blok ödülünü alma şansının da daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir.
Bitcoin’in hash oranı 2011’de 1 Th/s’ye ve 2013’te 1.000 Th/s’ye ulaşmıştır. Ağın ilk aşamalarında, kullanıcılar kişisel bilgisayarlarını ve grafik kartlarını kullanarak yeni bloklar çıkarabilmişlerdir. Ancak özel madencilik donanımının (ASIC) ortaya çıkmasıyla, hash oranı çok hızlı artmaya başlamıştır ve madencilik zorluğunun yükselmesine neden olmuştur. Böylece kişisel bilgisayarlar ve grafik kartları artık Bitcoin madenciliği için uygun olmamaya başlamıştır.
Sözlük
Hash Oranı: Şebekenin sürekli olarak çalışması için tüketilen hesaplama gücü miktarının ölçü birimine denir.