Tedarik Zinciri (Supply Chain)

Tedarik Zinciri (Supply Chain) Nedir?

Tedarik Zinciri, bir ürünün üretim aşamasından müşterinin nihai kullanım sağlayacağı alana kadar giden bir yol haritası olarak tanımlanmaktadır.

Tedarik zinciri içerisinde ürünün en baştan ortaya çıkış sürecinden başlayıp hammadde sağlayıcısından tedarik zincirine, nakliyesini üstlenen aracıdan, teslim ettiği perakende satış mağazasına kadar bütün verilerinde içinde bulunduğu bir ağdır. Binlerce adımdan dahi oluşabilen bu serüven takip etmeyi zorlaştırabilir.Tam da bu adımda blockchain teknolojisi ve kripto paralar devreye girmektedir. Blockchain teknolojisinin, tedarik zinciri üzerinde sağladığı en önemli unsurlardan biri güvenliktir.

Tedarik Zinciri Kaç Adımdan Oluşuyor?

Tedarik zinciri süreci bir ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar geçen tüm aşamalardan oluşmaktadır. Süreç adım adım şu maddelerden oluşmaktadır:

  • Üretim Fabrikası
  • Toptancılar
  • Dağıtıcılar
  • Perakendeciler
  • Üreticiler

Tedarik Zinciri ve Blockchain

Tedarik zinciri sürecinde gerçekleşen her işlem ve veri her zaman görülebilir veya güvenilir değildir. Birçok açıdan Blockchain teknolojisi tedarik sürecinde karşılaşılan sorunlara yardımcı olabilmekte ve süreci daha verimli hale getirerek maliyetleri azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Çünkü Blockchain ağı üzerinde veriler defterler üzerinde dağınık halde tutulduğu için değiştirilemezler ve işleyişin insan faktörlü hata payını minimize edilmiş olur. Günümüzde uluslararası tedarik zincirlerinin meşakkatli sürecini, Blockchain ve kripto paralar üretkenlik ve güvenlik ile daha kullanışlı hale getirebilirler

 

Sözlük

Tedarik Zinciri (Supply Chain): Kişi veya kurumların herhangi bir ürünün ilk aşamasından, kullanıcıya ulaşan son aşamasına kadar etap etap ilerleyen bir işleyiş bütünü olarak adlandırılmaktadır.