FTX Krizini Geride Bırakmaya Çalışırken

1427

Son bir – bir buçuk aydır küresel piyasalara kıyasla pozitif ayrışan kripto para piyasası, dünyanın en büyük borsalarından biri olan FTX’in iflas etmesi sonucu büyük darbe aldı. Bir haftada %20 değer silen kripto para piyasasında şu anda güven krizi yaşanıyor. Bu olaya sebep olarak ise dünya çapında yatırımcılardan ve kullanıcılardan milyar dolarlar toplayan FTX’in bu paralar ile riskli ürünler satın alması ve bunlardan zarar etmesi. Zarar öyle büyük oldu ki bir milyonun üzerinde yatırımcı parasını çekememiş oldu. Bu gelişme bize, büyük ve dünyanın her yanında tanınan şirketlerin ve bu şirket sahiplerinin çok basit hatalar yapabildiğini, kripto para piyasasının kanunlarla belirli bir çerçeveye oturtulması gerektiğini göstermiş oldu.  

Yaşanan Kriz Bir Borsa Krizi, Kripto Krizi Değil

Şu anda kripto para piyasası üzerinde bu olay bir domino etkisi yaratacak korkusu hâkim. Ancak sistem üzerinde dalga halinde büyüme riski olan bir kriz ortamı bulunmuyor. Çünkü bu bir borsa krizi, kripto krizi değil. Nitekim bu olaydan sonra birçok büyük borsa da sahip olduğu rezervleri ve cüzdan adreslerini şeffaf şekilde kullanıcılarla paylaşmaya başladı. Kripto paraların amacına uygun olarak yatırımcılar – kullanıcılar, borsaları kendileri denetleyebilme şansına sahip oluyorlar. Yaşanan kriz bir borsa krizi olduğu için etkisi daha çok algı ve güven üzerine olacaktır ve şu anda yaşananlar da devletlerin son beş senedir büyük gündem oluşturan kripto paralar ve blok zinciri teknolojisini regüle edememesinden kaynaklı. Bunu yatırımcı davranışlarında da görmekteyiz. Bir haftalık süreçte Binance’in piyasa değeri %20-25 oranında azaldı.

Borsalardan Soğuk Cüzdanlara Geçiş Var Mı?

Piyasada bulunan yatırımcıların bir kısmının varlıklarını soğuk cüzdanlara çektiğini gözlemliyoruz ve bu hareketin kısa bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Piyasa verilerine bakıldığında kullanıcıların nakite ya da sabit coinlere geçmiş olduğu görülüyor. Hem global finans piyasalarındaki parasal sıkılaşmanın getirdiği etkilerle hem de gelişim göstermekte olan kripto paraların ve blok zinciri teknolojilerinin yaşanan problemlerden sonra büyük kitlelere ulaşan bir şirketin iflas haberi korku ve panik havasını artırdı. Yatırımların kâr getirebilmesi için dünyanın içinde bulunduğu zor ekonomik durumdan kurtulması ve yatırımcıya güven veren koşulların oluşması gerekiyor. İşte bu yüzden kısa vadede durgun bir piyasanın var olmasını beklemek makul bir beklenti. 

Sektördeki Güven Algısı Nasıl Düzelir?

Öte yandan kripto para sektörünün önde gelen borsaları içinde bulunulan durumda dahi sektörü geliştirme yönelik projeler için ciddi miktarda fon desteği sağlayacaklarını duyurdular. Yaşanılan bu olumsuz olayın ardından orta – uzun vadede kripto para piyasasına iki olumlu etkisinin olabileceğini değerlendiriyoruz.  İlk olarak yerli ve lisanslı borsalara olan önem artacaktır. İnsanlar kripto para yatırımı yapmak istediğinde global borsalardan ziyade şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine önem gösteren yerli borsaları tercih etme eğilime girebilirler. Biz de Bitay olarak yurt içi ve yurt dışında kullanıcı dostu geliştirmelerimize devam ediyoruz. ABD, Avrupa ve Asya kıtalarını kapsayacak şekilde bir büyüme rotasını adım adım devreye sokma gayreti içerisindeyiz. İkinci olarak ise bu acı verici olaylar, devletlerin regülasyon çalışmalarını hızlandıracaktır. Gerekli şekilde denetimin, şeffaflığın, hesap verilebilirliğin ve kapsayıcılığın sağlanması gerçek manada yatırımcıların güven duygusunu tazelemesine neden olacağını ve piyasanın toparlamaya başlayacağını değerlendiriyoruz.