Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM)

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) Nedir?

Otomatik Piyasa Yapıcı (Automated Market Maker), geleneksel finans piyasalarında alıcı ve satıcıyı bir araya getiren merkezi model yerine, matematiksel formüllerle alım satım işlemlerini otomatik olarak yürüten merkeziyetsiz sistem olarak ifade edilmektedir. Tüm merkezi olmayan borsalara (DEX) güç sağlayan temel bir protokoldür. Merkezi borsalara ve ilgili piyasa yapma tekniklerine olan ihtiyacı ortadan kaldıran özerk alım satım mekanizmalarıdır.

Otomatik Piyasa Yapıcı Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) sistemleri, 1990’ların başında Shearson Lehman Brothers ve ATD tarafından ilk kez uygulanmaya başladıktan sonra ortaya çıkmıştır. Piyasanın likiditesini arttırmaya yönelik işlemleri manuel olarak başlatan insanlar tarafından sipariş defterleri oluşturulmuştur.

Bu yaklaşım piyasalarda fiyat keşfinde bir miktar kayma ve gecikmenin nedeni olmuştur. Ayrıca, piyasa yapıcılar da piyasa manipülasyonu yapmakla suçlanmıştır. Otomatik Piyasa Yapıcılar tanıtıldığında, beşeri piyasa yapıcılarının neden olduğu tüm sorunları çözmüştür. Bu tür sistemler, blok zinciri tabanlı merkezi olmayan borsalarda da tanıtılmaktadır.

AMM tabanlı merkezi olmayan borsalarda geleneksel sipariş defterinin yerini çiftinin her iki varlığı için zincir üzerinde önceden finanse edilen likidite havuzları almaktadır. Likidite, sağladıkları likidite havuzunun yüzdesine göre işlem ücretleri yoluyla mevduatlarından pasif gelir elde eden diğer kullanıcılar tarafından sağlanmaktadır.

Merkezi olmayan borsalar Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM)’yi aktif olarak uygulamaktadırlar.

Sözlük

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM): DeFi teknolojisinin ortaya çıkmasıyla hayatımıza giren bu kavram emir defterindeki alım satım işlemlerini matematiksel denklemler sayesinde otomatik olarak yöneten bir sistem olarak ifade edilmektedir.