ASIC-Resistant

ASIC Direnci (ASIC-Resistant) Nedir?

ASIC (Application Specific Integrated Circuit), belirli bir kullanım durumuna hizmet etmek için oluşturulan ve belirli bir hesaplama görevini yerine getiren entegre devrelerdir. Kripto para birimleri dünyasında ASIC cihazları, Bitcoin (veya diğer kripto para birimleri) madenciliği sürecine katılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle Bitcoin, ASIC’e karşı dirençli olarak kabul edilemeyen bir kripto para birimi örneğidir.

ASIC’e dirençli bir kripto para biriminin protokolü ve madencilik algoritması, coini çıkarmak için ASIC makinelerini kullanmanın geleneksel GPU madenciliğine kıyasla ya imkansız olduğu ya da önemli bir fayda sağlamadığı şekilde yapılandırılmıştır. Bazı durumlarda, ASIC’e dirençli kripto para birimlerinde ASIC’leri kullanmak, daha geleneksel donanımları kullanmaktan bile daha kötü olabilmektedir.

Madencilik, bir tür matematiksel problem için birden fazla çözüm bulma denemesini içerdiğinden, ASIC’in işi, mümkün olduğu kadar çok deneme (yani, saniyede mümkün olduğunca çok karma işlevi) yapmaktır. Bu durum, Bitcoin veya diğer Proof of Work (İş Kanıtı) kripto para birimleri için ASIC kullanmanın GPU kartı gibi genel amaçlı bir donanım parçası kullanmaktan çok daha iyi olduğu anlamına gelir. Bir kripto para birimini ASIC’e dirençli hale getirme süreci, sürekli geliştirme ve modifikasyonlar gerektiren bir savunma oyunudur. Bunun nedeni ASIC tasarımcılarının ve üreticilerinin sürekli olarak yeni ASIC madenci modelleri üretmesi ve bazen daha yeni modellerin belirli kripto para birimlerinin ASIC direncini atlatabilmesidir.

Konsensüs elde etmenin diğer yöntemlerine (PoS, dPoS ve PoA gibi) dayanan blok zinciri ağlarının tasarım gereği ASIC’e dirençli olduğunu belirtmekte fayda vardır. Proof of Work (İş Kanıtı) kripto para birimleri ile ilgili olarak ise, (uygulanan madencilik algoritmasına bağlı olmak üzere) bazıları dirençlidir ve bazılarıysa değildir.

ASIC Dirençli Kripto Para Birimleri Nelerdir?

ASIC Dirençli coinler, adından da anlaşılacağı gibi ASIC dirençli algoritmalara sahip kripto para birimleridir. Ekosistemleri kullanıcıların ASIC makineleriyle coin çıkarmasını engelleyecek şekilde inşa edilmiştir. Bu nedenle bu kripto para birimlerinin ASIC’lerle madenciliği neredeyse imkansızdır. Bir ASIC kullanarak bu coinleri çıkarmaya çalışılabilir ancak bu önemli bir getiri getirmemektedir. Bazı ağlar blok zincirlerinin merkeziyetçilik derecesini korumak ve artırmak için ASIC’e dirençli kripto paralar yaratırken, diğerleri madenciliği herkes için uygun maliyetli hale getirmek için yapmaktadır.

Hangi Kripto Para Birimleri ASIC Dirençlidir?

Ethereum (ETH): Ethereum, ASIC dirençli blok zincirlerine verilebilecek popüler bir örnektir. Ethereum’un ASIC’e dirençli olmasının nedeni, ağın ASIC makinelerinden hash’leri reddeden Keccak-256 hash algoritmasını kullanmasıdır.

Monero (XMR): Monero, ASIC’e dirençli olacak şekilde tasarlanmış başka bir kripto para birimidir. Bu nedenle, yeni bir Monero oluşturmak için özel makinelere gerek duyulmamaktadır. Gizliliğe dayalı coin, yeni bloklar üretmek için CryptoNote protokolüyle birlikte bir RandomX hash işlevi kullanır. Bitcoin esas olarak ASIC’lerle dolu madencilik çiftlikleri tarafından çıkarılırken, Monero coinleri CPU’lar ve GPU’lar aracılığıyla çıkarılabilmektedir.

Ravencoin (RVN): Ravencoin, geçmişte bir X16R hash algoritması kullanan Bitcoin’in çatallı bir versiyonudur. Bu mekanizma, madencilerin GPU’ların bellek ve bilgi işlem yeteneklerini kullanmalarını sağlamaktadır. Bu güncelleme Ravencoin’i ASIC’lere karşı dirençli hale getirmiştir ve GPU’ları kullanan herkes tarafından yeni coinler çıkarılabileceğinden daha fazla merkeziyetsizlik elde etmesine yardımcı olmuştur.

Sözlük

ASIC Direnci (Asic-Resistant): Kripto para madenciliğinde kolaylık sağlamak için üretilmiş ASIC cihazlarının bazı kripto paralar için kullanılamaması ve o kripto paraların ASIC dirençli algoritmalara sahip olduğu anlamına gelmektedir.