Beta Sürüm

Beta Sürüm (Release) Nedir?

Beta Sürüm (Release), bilgisayar bilimlerinde bir yazılım geliştirme döngüsünün alfa aşamasını (ilk sürümünü) takip eden ikinci aşamasını tanımlamak için kullanılmaktadır. Henüz gelişim sürecini tamamlamamış olan bir yazılımın, geliştiriciler ile kullanıcılar tarafından sistem hatalarının bulunması ve rapor vermeleri için yayınlanan sürümü olarak adlandırılmaktadır.

Beta sürümde, uygulama yazılımının temel işlevsel gereksinimleri çalışır durumdadır ve etkinlik, erişilebilirlik ve güvenlik için testler yapılmaktadır. Bir yazılımın beta aşamasında, geliştirme ekibinin veya organizasyonun bir parçası olmayan test kullanıcılarının, varsa hataları bulmak ve bildirmek için uygulamaya erişmesine izin vermektedir. Bu durum, tespit edilen hataların zaman içinde giderildiği tarafsız bir incelemeye izin vermektedir. Kullanıcı kabul testi, uygulamanın gerçek kullanıcıları tarafından beta aşamasında gerçek bir ortamda gerçekleştirilen bir süreçtir. Bir ürün müşterilere sunulmadan önceki son kontroldür. Bu aşamanın önemli bir faydası, müşterilerden gelen doğrudan girdidir.

Yazılım, bu değerlendirmeleri yapmak için geliştiriciler ve potansiyel tüketiciler için erişilebilir hale getirilmektedir. Bu durum, beta sürümü olarak ve katılan kişiler beta test kullanıcıları olarak bilinmektedir. Beta sürümleri dahili alfa testinden geçer ve genellikle görünüm, his ve işlevsellik açısından nihai ürüne yakındır. Bu nedenle tasarım değişiklikleri iki versiyon arasında yaygındır.

Kapalı Beta Nedir?

Kapalı (veya özel) beta testi adından da anlaşılacağı gibi, daha az sayıda test kullanıcısı içermektedir. Bu yöntem, belirli bir demografiden girdiye ihtiyaç duyan veya ölçekleme kısıtlamaları nedeniyle daha büyük bir ölçekte test edilemeyen yazılımları test etmek için uygun olmaktadır.

Açık Beta Nedir?

Açık beta testi, çoğu potansiyel müşteri olan çok sayıda kullanıcıyı içermektedir. Bu durum da ürünü hedef kitleye göstermeyi amaçlayan bir pazarlama tekniği olarak görülmektedir.

Yazılım oluştururken, geliştiriciler geliştirdikleri yazılımlara çok bağlı olduklarından ve sorunları belirlemek için yeni gözlere ihtiyaç duyulduğundan beta testi gereklidir. Bu değerlendirme sürecinin nasıl oluşturulacağına veya neyi içermesi gerektiğine dair belirli bir yönerge bulunmamaktadır ancak prosedür katı bir hedefler dizisine bağlı olmalıdır. Bir ürünün beta testine uygun olması için karşılaması gereken birkaç koşul vardır:

  • Ürün, son sürüm için planlanan gerekli tüm özellikleri içermelidir.
  • Nihai ürün tutarlı olmalıdır. (test katılımcıları öngörülemeyen çökmelerle karşılaşmamalıdır)
  • Teste katılan kullanıcılar, ürünün hedef kitlesinden oluşmalıdır.
  • Değerlendirme, kullanıcıların bir uygulamayı gerçek dünya bağlamında kullanırken gerçek hayattaki görevleri yapmasını gerektirmektedir.
  • Ürünün kalitesi hakkında bilgi almak için az sayıda son kullanıcıya yazılımın beta sürümü verilmektedir. Katılımcıların ürünü doğrulamasını sağlayarak ürün arızası olasılığını azaltmakta ve kalitesini artırmaktadır.

Beta Sürüm Nasıl Uygulanır?

 

Beta sürümü test eden kullanıcılar, yeni bir ürün hakkında daha fazla bilgi edinme isteğiyle motive olmaktadır. Bu aşama genellikle kullanılabilirliğe odaklanmakta, test uzmanları sorunları bildirmekte ve yorumlar sağlamaktadır. Eğer alfa sürümünde eksiklik varsa sistem için ek özellikler ve işlevler de önerilebilmektedir.

Sonuç olarak beta aşaması, geliştiricilerin bir sonraki adıma geçmeden önce değişiklik yapmasına ve sorunları çözmesine olanak tanımaktadır. Beta sürümüne aynı zamanda “sürüm adayı” da denilmektedir. Beta sürümünden sonra başka bir sorun veya kusur oluşmazsa, uygulama “kararlı sürüm” olarak kullanıcıya yayınlanabilmektedir.

Yazıda bahsedilen pre alfa – alfa ve beta prosedürleri piyasaya sürülmesi planlanan kripto para birimleri için de geçerlidir. Kripto para projeleri borsalarda listelenmeden önce yazılım geliştiriciler tarafından hem dahili hem de harici olarak kapsamlı bir şekilde test edilmektedir. Bu süreç bir kullanıcı alım satıma başladığında kripto para biriminin blok zinciri mimarisinin çökmemesini sağlamaktadır.

Sözlük
Beta Sürüm:
Adını yunan alfabesindeki ikinci harf olan beta’dan alan ve bir yazılım sistemindeki hataların bulunduğu, onarıldığı, arayüzde çeşitli yenilikler yapıldığı ve performans sorunlarının ortadan kaldırıldığı süreçtir.