ERC-20

ERC-20 Nedir?

ERC (Ethereum Request For Comments – Ethereum Yorum Talepleri), Fabian Vogelsteller tarafından Kasım 2015’te önerilen, Ethereum blok zincirinde var olan tokenlerin işlevsel hale gelmesi için uygulanan standartlar olarak tanımlanmaktadır. 20 ise bu standardı diğer standartlardan ayıran bir kimlik numarasıdır.

Genellikle sabit bir kaynağı olan bu varlıklar, özel bir Ethereum cüzdanında saklanabilmektedir. İlk coin tekliflerinin (ICO) patlaması sırasında 2017 ve 2018’de çok çeşitli ERC-20 tokenleri oluşturulmuştur. Genellikle merkezi olmayan uygulamaların temelini oluşturmakta ve  kısaca DApp’ler olarak da bilinmektedirler.

 

Genel olarak ERC-20 tokenleri değiştirilebilirdir. Bu, her birinin aynı ve kolayca takas edilebilmesi anlamına gelmektedir. Fungible (değişebilir) olmayan tokenlere ise ERC-721 standardı denilmektedir. Buradan tokenlerin her birinin onları diğer tokenlerden ayıran benzersiz özelliklere sahip olduğu anlamı çıkarılabilmektedir.

ERC-20 tokenlerinin sunduğu çok yönlülük, bu tokenlerin bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biridir. Başarılı olmak, likidite sağlamak ve yaygın farkındalık elde etmek için bu varlıkların  kolayca alınıp satılabilecekleri bir borsada piyasaya sürülmesi gerekmektedir.

 

ERC-20’nin Avantajları Nelerdir?

ERC-20’nin sağladığı bir çok avantaj bulunmaktadır. Bunlar;

  • Tokenleri bir hesaptan diğerine aktarma,
  • Bir hesabın mevcut token bakiyesini görme,
  • Ağda mevcut olan tokenin toplam arzını görme,
  • Bir hesaptaki token miktarının bir üçüncü kişi hesabı tarafından harcanıp harcanamayacağını onaylama olarak sıralanabilmektedir.

 

Sözlük

ERC-20: Ethereum blok zinciri üzerinde var olan tokenlerin geliştirilmesi ve dağıtılması için belirlenen standart ve kurallar bütünü olarak tanımlanmaktadır.