Fork (Çatallanma)

Çatallanma (Fork) Nedir?

Çatallanma (Fork), bir kripto paranın kullanıcıları veya geliştiricilerinin önerisiyle o kripto para biriminde temel bir değişikliğin yaşandığı durum olarak ifade edilmektedir.

 

Blockchain teknolojisi, merkezi olmayan açık kaynaklı yazılımlar olan Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerini yönlendiren temel güçtür. Bir topluluk, Bitcoin ve Ethereum’un protokolünü değiştirmek istediğinde ve değişiklik isteği onaylandığında bu durum çatallanma (fork) olarak adlandırılmaktadır.

Blok zinciri çatalı, blok zinciri ağındaki bir kırılmadır. Ağ, açık kaynaklı yazılım üzerine kuruludur ve kaynak koduna kullanım erişilebilirdir. Bu herhangi birinin değişiklik önerebileceği ve kodu değiştirebileceği anlamına gelmektedir. Açık kaynaklı yazılımlarla deney yapma yeteneği, kripto para birimlerinin kritik bir bileşenidir ve ayrıca blok zinciri yazılım yükseltmelerine izin veren bir özellik olmaktadır.

Geçmişte, Ethereum’da meydana gelen büyük hacklenme olayları ve Bitcoin’de yaşanan topluluk içinde anlaşmazlık çıktığı dönemlerde catallanma yaşanmıştır. Bununla birlikte kripto para geliştiricileri çatallanmayı kullanarak yeni coinler ve ekosistemler oluşturabilmiştir. Çatallanma kavramı iki türe ayrılmaktadır. Bunlar  yumuşak (soft) ve sert (hard) çatallardır.

 

Yumuşak Çatallanma (Soft Fork) Nedir?

Soft Fork, blok zinciri teknolojisi için bir yazılım yükseltmesidir. Blokzinciri teknolojisi içerisinde yer alan ve daha önceden geçerli kabul edilen blokların protokol yazılımındaki değişimlerle geçersiz hale gelmesi soft fork oluşmasına neden olur. Soft fork oluştuğunda eski nodelar yeni işlemleri geçerli olarak kabul eder ve yeni standardı hale gelir. Soft forklar hem Bitcoin hem de Ethereum’a programlama düzeyinde yeni işlevler ve özellikler getirmek için kullanılmaktadır.

 

Sert Çatallanma (Hard Fork) Nedir?

Hard Fork, blok zinciri sistemi üzerinde bulunan eski versiyonların güncellenerek yeni versiyonlar ile değiştirilip kabul edilmesi durumudur. Hard fork gerçekleştiğinde blok zinciri içindeki bulunan geçersiz işlemler ve bloklar artık geçerli hale getirilmektedir. Hard fork’ten sonra blok zinciri orjinal zincir ve yeni sürüm olarak ikiye ayrılır. Bu durum yeni kripto para yaratılmasına ve günümüzde tanınan çoğu kripto paranın ortaya çıkmasını sağlamıştır.

 

 

Sözlük

Fork: Blok zinciri platformu kaynak kodunda geliştiriciler veya kullanıcılar tarafından bir iyileştirme yapılması ve bu geliştirmenin iki farklı koldan ayrı kopyalar halinde bölünmesi olarak adlandırılmaktadır.