Merkeziyetsiz Finans (DeFi)

Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Nedir?

 

Merkeziyetsiz Finans (DeFi); şeffaf olmayan, sıkı bir şekilde kontrol edilen ve onlarca yıllık altyapı ve süreçler tarafından bir arada tutulan bir sisteme alternatif olarak internet çağı için oluşturulmuş açık ve küresel bir finansal sistemdir. Kullanıcılar, varlıklarının kontrolünü kendi ellerinde tutarak merkeziyetsiz uygulamalar aracılığıyla etkileşim kurmaktadırlar.

DeFi ürünleri, internet bağlantısı olan herkese finansal hizmetler sunmakta ve büyük ölçüde kullanıcıları tarafından sahiplenilmektedir. Temel amaç isteyen herkesin kişiden kişiye, aracılara ihtiyaç duymadan borç alabilmesini, borç verebilmesini ve bankacılık işlemlerinin tamamından yararlanabilmesini sağlamaktır. Şimdiye kadar, DeFi uygulamalarında on milyarlarca dolar değerinde kripto para akışı gerçekleşmiştir ve bu değer her geçen gün artmaktadır. 2021 yılı sonu itibariyle yaklaşık 250 Milyar doları aşan kilitli varlık değerine (TVL) ulaşılmıştır. 2021 yılında 1 trilyon dolarlık işlem hacmi gerçekleşmiştir. DeFi protokollerinin piyasa değeri ise 2021 yılında 2020’ye göre yaklaşık 7,5 kat artarak 150 Milyar doları aşmıştır.

 

DeFi Nasıl Çalışıyor?

Sistemdeki kullanıcıların genellikle Ethereum blok zincirinde çalışan ve dapp (merkezsiz uygulama) yazılımlar aracılığıyla etkileşime girmektedirler.

– Ödünç verme; Yatırımcı kripto parasını ödünç vererek, her dakika faiz ve ödül kazanılabiliyor.

– Takas etme; Yatırımcılar belirli kripto varlıklarını, aracısız olarak hisse senedi satar gibi eşler arasında takas edebilmektedir.

– Borç alma;  Yatırımcıların kısa vadeli ve evrak işleri olmadan kredi alabilmesine imkan tanımaktadır.

– Tasarruf yapma; Yatırımcılar kripto paralarının belirli tutarını, tasarruf hesabı alternatiflerine yatırabilir.

 

DeFi, internet bağlantısı olan herkesin erişebildiği finansal ürünler ve hizmetler için toplu bir terimdir. DeFi ile piyasalar her zaman açıktır ve ödemeleri engelleyebilecek veya herhangi bir şeye erişiminizi kısıtlayabilecek merkezi bir otorite bulunmamaktadır. Önceden yavaş olan ve insan hatası riski taşıyan hizmetler, artık herkesin görebileceği ve inceleyebileceği bir kodla yönetildikleri için otomatiktir ve daha güvenli olmaktadır. DeFi teknolojisinin dünyaya ve finans piyasalarına getirdiği birçok yenilik ve gelişim vardır. Bunlar;

  • Merkeziyetsiz Borsalar (DEX), Merkeziyetsiz Uygulamalar (Dapps), Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar (DAO) gibi hizmetlerin gelişmesi,
  • Kripto Para halka arzı (ICO) yoluyla finansman ve tanıtım gibi daha çok müşteriye ulaşmanın kolaylaşması,
  • Tokenlerin geliştirilmesi ve alternatif finansman seçeneklerinin yaratılması,
  • Merkeziyetsiz dijital kimlik teknolojisinin gelişmesi olarak sıralanabilmektedir.

DeFi Tokenleri Nelerdir?

Bitay bünyesinde bulunan; Avalanche (AVAX), Curve (CRV), Wrapped Bitcoin (WBTC), ChainLink (LINK), DAI, Uniswap (UNI), Tezos (XTZ), AAVE, Maker (MKR), Basic Attention Token (BAT), Holo (HOT) DeFi tokenlerini satın alarak yatırımlarınızı yapabilirsiniz.

 

Sözlük

Merkeziyetsiz Finans (DeFi): Blok zinciri ağları üzerine kurulu, herkese açık olan, bir otorite tarafından idare edilmeyen ve geleneksel finans piyasalarına alternatif olarak ortaya çıkan bir ekosistemdir.