Varlık Yönetimi

Varlık Yönetimi (Asset Management) Nedir?

Varlık yönetimi, değeri artma potansiyeline sahip yatırımları satın alarak, sürdürerek ve alım satımını yaparak zaman içinde toplam serveti artırma uygulamasıdır. Portföyler, gayrimenkul, yatırım fonları, tahviller, hisse senedi, türevler, emtialar, hisse senetleri, değerli metaller ve kripto para birimleri gibi çeşitli finansal araçları içermektedir.

Varlık Yönetimini Anlamak

Varlık yönetimi, varlıkların değerini en üst düzeye çıkarmak için sağlam bir piyasa faaliyetleri bilgisini gerektirir. Bir varlık yöneticisi, tek bir kişi veya uzmanlaşmış bir şirket olabilir. Bazı risk yönetimi firmaları, çeşitli portföyler ve müşteri profilleri ile ilgilenen uzman ekiplerden oluşmaktadır. Ana fikir, minimum riskle uzun vadeli finansal büyüme faydaları sağlamaktır.

Varlık yöneticisinin rolü, müşterinin finansal hedeflerini müşterinin risk toleransı sınırları dahilinde gerçekleştirmek için hangi yatırımların yapılacağını veya hangilerinden kaçınılacağını belirlemektir. Varlık yöneticisinin hem makro hem de mikroanalitik araçları kullanarak titiz araştırmalar yürütmesi beklenmektedir.

Varlık yönetimi stratejileri, farklı alanlarda çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilmektedir:

  • Finansal Varlık Yönetimi – yatırım fonları;
  • Kurumsal Varlık Yönetimi – bir kuruluş için sabit varlıklar;
  • Altyapı Varlık Yönetimi – yollar ve köprüler gibi kamu altyapıları;
  • Kamu Varlık Yönetimi – okullar, parklar;
  • IT Varlık Yönetimi – donanım ve yazılım;
  • Dijital Varlık Yönetimi – bilgi koleksiyonları.

Çok sayıda varlık yönetimi biçimi olsa da, bu yazıda Finansal Varlık Yönetimi’ne odaklanılmaktadır.

 

Sözlük

Varlık Yönetimi: Bireylerin veya şirketlerin varlıklarını yönetmelerine yardımcı olan her türlü yöntem veya sistemi ifade etmektedir.