24-30 Ekim Haftası Genel Değerlendirme

1453

Merkez bankaları özelinde bir haftayı geride bıraktık. Ana gündemimiz Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ABD’nin 3. Çeyrek büyümesi oldu.

Avrupa Merkez Bankası faizi beklendiği gibi 75 baz puan artırırken, ABD 3. Çeyrekte %2,4’lük beklentiye karşılık %2,6 büyüyerek teknik resesyondan çıktı.

Haftaya Çin’de başkan Xi’nin 3. Kez başkan seçilip tüm kabineyi tasfiye ederek yerine yakın anlaştığı ve kendine sadık kişileri bakanlık görevine getirmesiyle başladık. Bu gelişme piyasaları başta sarssa da ABD’den gelen düşük PMI verileri ile FED’in faiz artış hızını azaltacağı beklentisi piyasaları destekledi. Bununla birlikte Google, Ford, Apple ve Microsoft gibi Amerika’nın en büyük şirketlerinin yüksek 3. Çeyrek bilançoları olumlu ivmeye destek oldu.

Kripto paralar da küresel piyasaların iyimserliğinden pozitif etkilenerek haftayı %5 ila 10 arasında artışlarla kapattı. Son dönemde sıkıştığı 18.500 – 19.500 bandını kırmayı başaran ve kendisini 20.000$’ın üstüne atan Bitcoin, hafta sonu son 6 haftanın en yükseği olan 21.000$ seviyesini test etti. Ethereum ise Merge sonrası sürdürdüğü negatif çizgisini bozarak %30’un üzerinde bir yükseliş yaşadı ve haftayı %20 primle kapattı.

31 Ekim – 6 Kasım haftasında ise başta FED olmak üzere birçok merkez bankasının faiz kararını takip ediyor olacağız.