FTX Krizinde Bundan Sonra

1433

Terra – Luna çöküşü hafızalarda henüz yerini korurken dünyanın en büyük borsalarından biri olan FTX’in bilançosunda teminat olarak FTT tokenlerin gösterilmesi kripto para piyasasındaki krizi tetikledi. Bitcoin ve Ethereum haftalık bazda %20 düştü.

Kripto Para Piyasasında Neden Bu Durumlar Yaşandı?

Öncelikle iki durumu birbirinden ayırmak gerekiyor. Elbette hem Luna hem de FTX krizi kripto para piyasasında bir güven krizi yarattı ve yaratmaya devam ediyor ancak birisi kripto para krizi iken birisi borsa krizi olarak karşımıza çıkıyor. Lakin bu iki krizin birleştiği teknik bir nokta var. Bu da Luna‘da yaşandığı gibi şirkete yatırım yapan kişilerin fonları ile riskli ürünler satın alan FTX’in, bu ürünlerden zarar ederek fonları kaybetmesi.

Piyasada Bir Güven Krizi Mevcut

FTX kurucusu SBF’nin gizlice bu fonları Alameda Research’e aktarmış olması ve Binance CEO’su CZ’nin bunu fark ederek Luna benzeri bir kriz yaşanabileceğini belirtmesi sonrası yaşananlar SBF’nin şirketi finansal anlamda çökerttiğini kanıtlıyor. Elbette bu olayın yarattığı güven tahribatı oldukça büyük oldu. Aslında kripto para piyasalarında yaklaşık 4 aydır Luna kaynaklı ciddi bir güven problemi mevcuttu ve Bitcoin dar bir bant aralığında seyrini sürdürüyordu. Nitekim FTX krizinden sonra da yine güven kaynaklı problemlerin sebep olduğu şekilde yatırımcıların piyasadan çıkıp beklemeye geçtiğini görüyoruz.

Bu Noktadan Sonra Regülasyonlar Hızlanır Mı?

Bu ve benzeri krizler, trilyon dolarlık kripto para piyasalarında regülasyonun ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. ABD başta olmak üzere tüm dünyada düzenlemelerin hızla devreye girmeye başlamasını bekliyoruz. Yaşanan bu güven krizlerinin aşılması ve özellikle yatırımcıların korunması için kapsayıcı ve somut düzenlemelerin gelmesi gerekiyor. Bu düzenlemelerde de şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine özellikle vurgu yapılması, piyasaya tekrar güven sağlanması açısından elzem. Çünkü bir kez daha şunu gördük ki paranızı emanet ettiğiniz kurumun yöneticileri dürüst değilse büyük zararlara maruz kalabiliyorsunuz. Ayrıca kripto paralar gibi merkeziyetsiz bir teknolojiye dayanan dijital varlıkların regülasyonu her ne kadar zor gibi gözükse de ileride regülasyonlardan kazançlı çıkan yine merkeziyetsiz finans modeli olacaktır.