Kripto Para Piyasasında Neler Oluyor?

1451

Kripto para piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Dünyanın en büyük iki kripto para borsalarından Binance CEO’su CZ ile FTX CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF) arasında yaşanan gerginlik tüm kripto para piyasasında korku ve endişe yaratarak ciddi satışlara neden oldu. Peki olaylar ne ve bu iki borsa arasında neler oldu?

Zaten uzun zamandır birbirleri arasında soğuk savaş yürüten CZ ve SBF arasındaki sürtüşme Alameda Research’in varlıklarının konuşulmasıyla birlikte iyice meydana çıktı. Alameda Research FTX CEO’su SBF’nin hisselerinin çoğunluğunu bulundurduğu bir kripto para yatırım kuruluşu. Yaklaşık 15 milyar dolarlık fon yöneten bu şirketin 8 milyar dolarlık borcunun olduğu, borcunun teminatı olarak çok yüksek miktarda FTT token bulundurduğu ve nakit varlıklarının oldukça yetersiz olduğu anlaşıldı.

ENDİŞELER BÜYÜDÜ

Bunun üzerine Binance CEO’su CZ, bunun çok riskli bir durum olduğunu ve sahip oldukları yaklaşık 2,1 milyar dolar değerindeki FTT tokenini satma kararı aldıklarını duyuran bir tweet attı. Bu karardan sonra ise FTT’nin değerinde düşüşler başladı. Özellikle Binance CEO’sunun, FTT’nin yeni Luna olabileceği şeklindeki Tweet’i ile FTT’de düşüşler hızlandı ve piyasada büyük bir korku havası oluştu. FTT token 25 dolar seviyelerinden 2 dolara kadar düşüş yaşadı. FTX borsası para çekme işlemlerini durdurdu ve çok büyük bir likidite krizi ile karşılaştı. Bu derin düşüşün sebebi tek başına Binance’in satışları olmasa da Binance’in yarattığı paniğin katkısı olduğu açık. Öyle ki tabiri caizse bu iki devin kavgasında en çok zarar gören daha önce olduğu gibi yine küçük yatırımcılar oldu. Bununla beraber Bitcoin ve tüm piyasa ciddi biçimde sarsılırken, Bitcoin fiyatı 21 bin dolardan 17 bin dolara kadar geriledi. Ethereum’da ise 1200 dolar seviyeleri tekrar test edildi.

BINANCE FTX’İ SATIN MI ALIYOR

Dün akşam saatlerinde FTX CEO’su ciddi bir likidite sıkışıklığına maruz kaldıklarını, Silikon Vadisi, Wall Street milyarderleri ve bankalardan 1 milyar dolardan fazla bir kurtarma paketi istediği belirtildi. Fakat yardım alamadı ve FTX’in artan para çekim talepleri nedeniyle likidite krizine girmesi sonrası Binance açıklama yaparak FTX’e yardım etmek üzere bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Duyurudan satır araları kriptonun altın çocuğu olarak anılan FTX CEO’su SBF adına üzücü ayrıntılarla dolu. CZ’nin kullandığı “FTX bizden yardım istedi”, “Likidite krizi yaşıyorlardı”, “Kullanıcıları korumak için…”, “FTX’i tamamen satın almak için görüşmelere başladık” ifadeleri aralarındaki sürtüşmeyi kazananın Binance olduğunu açıklar nitelikte. Olaylar bu şekilde son derece hızlı gerçekleşirken önümüzdeki günlerde ne olacağı belirsizliği ve endişesi yatırımcıları tedirgin etmeye ve piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.