Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

603
ethereum ve bitcoin'in farkı nedir?

Kripto para piyasasının iki lokomotif platformu olan Bitcoin ile Ethereum sürekli birbirleriyle kıyaslanmaktadır. Her iki sistemin birbirleriyle benzer yapıları olsa da temelde farklı oldukları özellikleri de bulunuyor.

Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Bitcoin ile Ethereum’un birçok yönden benzer özellikleri bulunuyor. Her ikisi de dijital para birimi olarak çevrimiçi borsalar aracılığıyla alınıp, satılıyorlar. Merkeziyetsiz yapıdadırlar. Blok zinciri alt yapısında dağıtık defter teknolojisini kullanıyorlar. Bu benzerliklerinin yanı birçok yönden de ayrılıyorlar.

Her ikisi de dağıtılmış defter ve kriptografi ile desteklenirken, Ethereum ağında yürütülebilir kod içermektedir. Bitcoin ağında ise, ağ işlemlerine eklenen veriler genellikle not tutmak içindir. Ayrıca her ikisinde de ağlar amaçlarına göre farklılık göstermektedir.

Bitcoin, ulusal para birimlerine bir alternatif olarak geliştirilmiştir. Ethereum’un ise kendi para birimi vardır. Değiştirilemez, akıllı sözleşmeleri içeren , uygulama geliştirilebilen bir platform olarak tasarlanmıştır.

Bitcoin (BTC) ile Ethereum (Ether – ETH) Cryptocurrency para birimi olarak piyasaya sürülmüşlerdir. Ether’in amacı Bitcoin’inde olduğu gibi alternatif bir para sistemi kurmak değildir. Akıllı sözleşmeler ile merkezi olmayan uygulamalar geliştirilmesini hedeflemektedir.

Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Bitcoin – Ethereum Karşılaştırması

Bitcoin; İnternet çağında merkezi olmayan dijital bir para olarak kullanmak amacıyla tasarlandı. Para piyasasında sanal/dijital para olarak kullanılmaktadır. Bu kripto parayla birçok çeşit mal veya hizmet satın alabiliyorsunuz. Ayrıca güvenli bir yatırım aracı olarak da tercih edebilirsiniz.

Ethereum; Kripto para olarak tasarlanmamıştır. Daha ziyade, akıllı sözleşmelerle bir işlem platformu geliştirilmiştir. Bu ağı kullanan kişiler ağı üzerindeki farklı tipteki akıllı sözleşmeleri programlayabiliyorlar. Kendi madenciliklerini yapabiliyorlar. NFT (eşi bulunmayan dijital varlık)’ın arkasındaki blok zinciridir. Aynı zamanda merkezi olmayan finansın temelidir.

Konsept

  •  Bitcoin transferi, blockchain (blok zinciri) üzerinden güvenli şekilde sağlanır.
  •  Ethereum taraflar arası transferi mümkün kılmaktadır. Aynı zamanda geliştirdiği akıllı sözleşme teknolojisi sayesinde, taraflar arasında önceden şartların belirlenmiş olması gerekiyor.

Madencilik

  •  Bitcoin’de yapılan transferler “proof of work – işlem kanıtı” ile onaylanmaktadır. Madencilik sistemleri, işlemci gücüne bağlı olarak değişmektedir.
  •  Ethereum’da da aynı yöntemi kullanmaktaydır.Fakat yeni geliştirdiği Ethereum 2.0 ile ‘proof of stake – hisse kanıtı” sistemine geçmiştir. Böylece elinizde bulundurduğunuz kripto para miktarı kadar işlemi onaylayabilirsiniz.

Ödülleri

  •  Bitcoin, her blok sonunda 6,25 Bitcoin ile ödüllendiriyor. Bu ödül her 210 bin blokta – yaklaşık 4 yılda bir- yarılanmaktadır.
  •  Ethereum’da her blok için 3 Ether ödül dağıtılıyor. Bitcoin’de olduğu gibi her blok sonrasında ödül yarılanmıyor.

Transfer Ücretleri

  •  Bitcoin’de gönderim ücreti, gönderen kişinin kararına bırakılmıştır. Şayet işlemin daha hızlı gerçekleşmesi isteniyorsa, isteyen taraf gönderim ücretini arttırabiliyor.
  •  Ethereum’da ‘gas’ ücreti olarak da bilinen sabit ücretler bulunuyor. Gönderimler sabit ücretle gerçekleştiriliyor.

Blok Ouşturma

  •  Bitcoin’de blok zincirine bir blok eklemenin süresi 10 dakika sürüyor. İşlemlerin süresini düşük tutmak için, bir bloğun maksimum boyutu 1 MB ile sınırlandırılmıştır.
  •  Ethereum’da ise blok oluşturma süresi ortalama 10-15 saniye sürmektedir. Belirli bir blok boyutu bulunmuyor. Her blok bir “gas limiti”ne sahip olup, bloktaki tüm işlemlerin birlikte tüketebileceği azami gas miktarına izin veriliyor.

Arz Miktarları

  •  Bitcoin’in piyasaya sürülecek miktarı 21 milyon ile sınırlıdır. Hali hazırda 18.5 milyon adet Bitcoin piyasada bulunmaktadır.
  •  Ethereum’un belirlenen bir arz sınırı bulunmuyor. Piyasada ise 120 milyon civarında Ethereum bulunmaktadır.