PoW- Proof of Work (İş Kanıtı) Nedir?

818
Proof Of Work Nedir?

Bitcoin‘le birlikte kripto para literatürüne giren Proof of Work (İş Kanıtı-PoW), Bitcoin blok zinciri ağının en temel özelliklerinden biridir. Ayrıca ağ güvenliği için büyük önem arz etmektedir. Birçok kullanıcıya madencilik yaparak Bitcoin kazanma şansı sunmaktadır. Bu yazımızda PoW hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Proof of Work (İş Kanıtı) Nedir?

Bitcoin blockchain ağında belirli bir görev için yeterli miktarda emek ve enerji harcandığının veya belli bir şeyden fedakarlık edildiğinin kanıtlayan fikir birliği mekanizmasına Proof of Woork (İş Kanıtı) denilmektedir. Bu mekanizmada denial-of-service saldırıları ve spam mesajları gibi servislerin kötüye kullanımını engelleme amaçlamaktadır.

Denial of service (DoS-hizmet reddi), hostun kullanılmasını önleme amacıyla yapılan siber saldırılardır. PoW, siber saldırıları engellemek amacıyla tasarlandırılmıştır. Bitcoin’le birlikte kripto para dünyasına girmesine rağmen ilk olarak 1993’de Cynthia Dwork ve Moni Naor adlı isimli bilgisayar uzmanlarının yayınladıkları bir makalede ortaya çıkmıştır. 1999 yılında da Markus Jakobsson ve Ari Juels adlı araştırmacılar sayesinde literatüre girmiştir.

İki binli yıllar öncesinde PoW ağırlıklı olarak DoS saldırıları başta olmak üzere, bilgisayar sistemlerini çalışmaz hale getiren bütün saldırıları engellemek üzerine çalışıyordu. Ayrıca spamın önüne geçmek için de bu protokol kullanılıyordu. 2008’de çıkarılan Bitcoin’in teknik dokümanında farklı bir özelliğiyle ortaya çıktı. Bu dokümanda, PoW sayesinde güvenilir bir ödeme istemi ve kripto para biriminin nasıl var olabileceği ortaya konulmuştur.

PoW algoritması, bazen şifreleme bazen de veri kontrolünün bütünlüğünü sağlamak amacıyla kullanılıyor. PoW’da kullanılan bu algoritmayla madenciler, ağdaki işlemleri tamamlamak, ödül kazanmak için birbirleriyle rekabet halindedir. İşlemleri onaylamak, blokları düzenlemek büyük sorumluluk istemektedir.

Çift Harcama Nedir?

Çift harcama, bir paranın birden fazla harcanmasıdır. Bu terim sadece dijital paralar için geçerlidir. Geleneksel paralarda ödemeyi yaptıktan sonra, parayı geri alıp,tekrar harcayamazsınız. Dijital paralar sadece verilerden oluştuğundan, bu veriler kopyalanıp, farklı yerlerde harcanabilmektedir.

PoW mekanizması, çift harcamayı engellemek adına; merkeziyetsiz bir yapı ve eşler arası transfer uygulaması geliştirilmiştir. Her bir işlem ağda bulunan kullanıcılar tarafından onaylandığından, ikinci defa yayınlanan bir dosya sistem dışına atılacaktır.

PoW Neden Gereklidir?

Blockchain teknolojisinde, kullanıcıların onayladıkları bütün işlemler node adı verilen bilgisayar ağında yayınlanmaktadır. Fakat yayınlanan bütün işlemler hemen geçerli sayılmıyor. Her bir işlem blok zincirine eklendiğinde, yani yeni bir blok oluşturulduğunda geçerli kabul ediliyor.

Blockchain (blok zinciri), şeffaf bir şekilde herkesin görebileceği çok büyük bir veri tabanıdır. Sisteme girdiğinizde fonların daha önceden harcanıp harcanmadığını görebilirsiniz. Her bir işlem, yani blok birbiriyle bağlantılıdır. Yapılan her işlem hash koduyla bir diğerine bağlanmaktadır.

Kayıt defteri, küçük gruplarda işe yaramaktadır. Çünkü herkes birbirini tanımaktadır. Fakat küresel bir ölçekte kayıt defteri ölçeklendirme bakımından yetersiz kalmaktadır. Bunun nedeni de hiçbir yatırımcı bir yabancının kayıt defterini kontrol etmesini istemez. Burada devreye PoW giriyor. PoW, kullanıcıların fonları -harcama hakkına sahip olmadıkları- harcamama garantisi veriyor.

Proof of Work Nasıl Çalışır?

Bitcoin ve birçok altcoin, blockchain sistemi olup, temel görevleri ağın sürdürülebilir ve sürekli olmasını sağlamaktır. Madenci (miner) ismi verilen yatırımcılar ağda yer alarak blok zincirine yeni bloklar eklemekle görevlidirler. Yeni blokların eklenmesi için de şifrelenmiş matematik algoritmalarının çözülmesi gerekiyor. Şifrelerin çözülmesi bir hayli zor olduğundan güçlü donanımlara ihtiyacınız bulunmaktadır.

Güçlü bir donanıma, kesintisiz elektrik ve internete sahip olduğunuzda, özel yazılımlarla şifrelenmiş algoritmaları çözmeye çalışıyorsunuz. Problemi ilk çözüp, bloktaki işlemleri doğrulayarak, ağda yayınladığınızda belirlenen kripto para ödülünü alıyorsunuz. Aynı zamanda işlemler için ödenen işlem ücretini de almaya hak kazanıyorsunuz.

Proof of Work coinleri hangileridir?

Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Dogecoin (DOGE) ve Litecoin (LTC) olarak sayılabilir. Ethereum (ETH) PoW’ten PoS’e geçiş yapmaktadır.

Proof of Stake’in Proof of Work’ten Farkı Nedir?

Proof of Work’dan farklı olarak Proof of Stake sistemi çok daha az hesaplama gücü gerektirmekte ve doğrulayıcılar, özel madencilik donanımı yerine kendi cihazlarını kullanarak ağı güvenli kılmaktadır. Proof of Stake sistemleri artırılmış düzeyde ölçeklenebilirlik, enerji verimliliği, merkezi olmayan yönetim ve güvenlik sağlayabilmektedir.