Stablecoin Neden Kullanılır?

582
Stablecoin Neden Kullanılır?

Stablecoinler, kripto para dünyasına bir istikrar sağlamak amacıyla getirilmişlerdir. Her ne kadar kripto paraların yüksek dalgalanması yatırımcıları cezp etse de , kullanılabilirliklerini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle genellikle saklama aracı olarak kullanılıp, ödemelerde tercih edilmiyorlar. Burada devreye stablecoinler giriyor. Fiat para ile dijital paralar arasında köprü vazifesi görüyor. Kripto para sahiplerinin işlem yapmasını kolaylaştırıyor.

Stablecoin Neden Kullanılır?

Finans piyasasında hali hazırda geleneksel Fiat Para olarak adlandırılan, her ülkenin kendi madeni ve kağıt parası ile dijital dünyada yer alan kripto paralar yer alıyor. Fiat paraların güvencesi arkasındaki devlettir. Kripto paralarda ise güvenceyi merkeziyetsiz yapı sağlıyor. Stablecoinler bu iki para birimi arasında köprü kurmak amacıyla çıkarılmıştır.

Bitcoin ve diğer altcoinlerin fiyatları son derece dalgalı olabilmektedir. Öyle ki fiyatları dakikalar içinde binlerce dolar yükselip, düşebiliyor. Bu durumu asgariye indirecek, dalgalanmalardan etkilenmeyecek veya asgari etkilenecek kripto para birimlerine ihtiyaç doğmuştur. Stablecoinler, kripto para piyasasındaki fiyat istikrarını sağlamayı amaçlamaktadır. Stablecoinlerin birçok farklı kullanım alanları bulunmaktadır.

  • Güvenli liman olması;Stablecoinler, birçok yatırımcı için güvenli liman olarak kabul edilmektedir. Bu liman sayesinde itibari paraya (Fiat Para) yatırım yapmadan, kripto para portföylerini koruyabiliyorlar.Özellikle, ayı piyasalarında ve kârı İtibari para değerinde tutmak için etkili bir yöntemdir. Ayrıca blockchain teknolojisinin bir parçası, yani merkeziyetsiz olduklarından el konulamazlar.
  • Alım-Satım Kolaylığı; Bir kripto para ile yapabileceğiniz işlemleri stablecoinlerle de yapabilirsiniz. Dijital cüzdanınızda saklayabilir, transfer edebilir, kripto para borsaları üzerinden kolaylıkla alıp, satabilirsiniz. Stablecoinlerinizi dünyanın her yerine kolaylıkla gönderebilirsiniz. Stablecoinlerinizi değerinin endeksli olduğu fiziksel varlıklar yerine kullanabilirsiniz. Örneğin, ABD doları ile işlem yapmak istiyorsunuz. Fakat, bulunduğunuz ülkede çeşitli sebeplerden dolayı ABD doları edinmeniz yasak veya zor olsun. Bu durumda yerel paranız ile Tether (USDT) alıp,onunla işleminizi yapabiliyorsunuz. Çünkü, bir USDT, bir ABD dolarına sabit halindedir.
  • Ödemeler; Şimdiden bazı işletmeler stablecoinleri ödeme aracı olarak kullanmaya başladılar. Bu da işletmeleri komisyon ücreti masrafından kurtarmış olmaktadır. Çünkü, stablecoin işlemleri blok zinciri üzerinden gerçekleşiyor. Bu zincirde üçüncü kişi ve merkezlere ihtiyaç olmadığından aracı ücretleri ortadan kalkmaktadır. Örneğin VISA ödemelerde stablecoin kabul edeceğini açıklamıştır.
  • Borç verme; Stablecoin kredileri çift haneli faiz oranlarıyla, borç yatırımcıları için caziptir. Onlara en yüksek getiri fırsatı sunmaktadır.
Stablecoin Neden Kullanılır?

Stablecoin Türleri Nelerdir?

Stablecoinlerin, sabitlendikleri varlık bakımından itibari para destekli, kripto destekli, algoritmik olmak üzere üç türleri bulunmaktadır.

  • İtibari Para (Fiat Para) Destekli Stablecoinler; Dolar, altın, gümüş, petrol gibi bir itibari para ile sabit hale getirilmiş kripto paralardır. Bu tür kripto paraları ihraç edenler, oluşturdukları coin değerinde parayı rezervlerinde saklamaları gerekiyor. Aksi takdirde cezai müeyyidesi bulunuyor. Çünkü, ilgili ülkenin yetkililerince düzenli olarak denetleniyorlar.
  • Kripto Destekli Stablecoin’ler; İtibari parada olduğu gibi bir başka kripto para birimi de rezerv olarak kullanılabilmektedir. Kripto paraların dalgalı yapıları nedeniyle stablecoinler için yüksek teminat kullanılır. Stablecoin yatırımcıları, ellerindeki kripto paralarının değerinden yüksek kripto parayı rezervlerinde tutarak, dalgalanmalardan en az zararla kurtulmaya çalışıyorlar.
  • Algoritmik Stablecoinler; Bu tür stablecoinler, itibari para veya kripto para tarafından desteklenmemektir. Bunun yerine rezerv varlığı yerine algoritma ve akıllı sözleşmeleri kullanırlar. İşlev bakımından merkez bankasına benzeyen bu mekanizmalar, stablecoin fiyatının sabit fiyat altına düştüğü durumlarda, arzı azaltıyorlar. Böylece fiyat istikrarını korumuş oluyorlar.