Hodl Stratejisi Ne Anlama Gelir?

912
Hodl stratejisi

Hodl, sözcüğü 2013’te yanlış bir kullanım sonucu kripto para piyasası literatürüne girmiştir. Bir yatırımcının Bitcoin’in değer kaybetmesi üzerine, duygusal davranıp, tut anlamına gelen “hold” yerine yanlışlıkla “hodl” yazması sonucunda literatüre yerleşmiştir. Hodl gün geçtikçe bir strateji olarak yatırımcılar tarafından benimsenmiştir.

Hodl Ne Demek?

Hodl terimi,kripto para kullanıcıları arasında “satmadan uzun vadede elinde tutmak” anlamında kullanılmaktadır. Özellikle Bitcoin yatırımcıları tarafından tercih edilmektedir. Tanım olarak yapacak olursak, Bitcoin gibi arzı sınırlı varlıkların zamanlar değer kazanacağına inanan yatırımcıların, elindeki varlıkları uzun süre ellerinde tutmalarına dayanan yatırım düşüncesine hodl denmektedir. Kısaca, hodlun temelini “satmamak” olarak nitelendirebiliriz.

2013’te bir Bitcoin yatırımcısının, Bitcoin’in büyük oranda değer kaybı yaşamasına rağmen elindeki Bitcoin’leri satmayıp, tutacağını belirtmesi, Hodl stratejisinin doğum tarihi olarak kabul ediliyor. Yatırımcılar her 18 Kasım’ı hodl günü olarak kutluyorlar.

Hodl Stratejisi Ne Anlama Gelir?

Hodlu sadece elindekini satmamak olarak nitelendirmek eksik kalacaktır. Bitcoin yatırımcısı, elindeki varlık değer kaybetse bile elindekini satmamakla birlikte, belirli miktarda almaya devam etmektedir. İşte hodl stratejisi buna dayanmaktadır. Yani, hodl yatırımcısını “alan ama satmayan” olarak tanımlayabiliriz.

Hodl stratejisinde “al ve tut” düşüncesi hakimdir. Genellikle, Bitcoin gibi güvenli liman arayışında olan yatırımcıların desteklediği bir stratejidir. Bu stratejiyi benimseyenler uzun vadede mutlaka kazanacaklarına inanıyorlar. Bu strateji Bitcoin için uygulanıyor olsa da NFT gibi dijital varlıklar, altcoinler ve hisse senedi için de uygulanabilmektedir.

Bitcoin veya dijital varlık alıp, satmayarak uzun vadede elinizde tutmanız, elinizdeki varlığa olan güvene ve izlediğiniz yatırım stratejisine bağlıdır. Örneğin Bitcoin yatırımcıları hodl stratejisinde iki yol izliyorlar. Birinci yolda yatırımcı, elindekini satmayıp, her ay düzenli olarak belirli miktarda Bitcoin alıyor. İkinci yolda da, yatırımcı kendi analiz ve düşüncelerinden hareketle serbest bir yol izleyerek, belirli dönemlerde alım yapmaktadır. Bu arada elindekini de tutmaya devam ediyor.

Hodl Stratejisi Ne Anlama Gelir?

Ne Zaman Hodl Yapacağınızı Bilmelisiniz!

Bitcoin arzının 21 milyonla sınırlı, hali hazırda piyasada 18,5 milyon Bitcoin’in olması sınırlı arzları güvenli liman olarak görenler için cazip gelmektedir. Bu nedenle hodl stratejisi Bitcoin için geçerlidir diyebiliriz. Hodl stratejisi Bitcoin için kullanılsa da yeni nesil dijital varlıklar ve kripto para birimleri için de kullanılmaktadır. Burada nasıl bir yol izlemeniz gerektiği çok önemlidir.

Kripto para piyasasında güçlü bir oyuncu değilseniz, yani alım-satım yaparak piyasayı yenecek gücünüz yoksa, hodl yapabilirsiniz. Bitcoin’e veya elinizdeki dijital varlığa güveniyorsanız kesinlikle elinizdekileri al-sat yaparak riske girmeyiniz.

Kripto para piyasasında hodl yapmaması gerek yatırımcılar bulunuyor. Bunlar günlük olarak al-sat yapan traderlar (yatırım aracı alıp-satan kişiler) ile kısa vadeli yatırımcılardır. Bazı yatırımcılar da Bitcoin’in uzun vadeli yatırım olduğuna inanmazlar. Buna rağmen hızlı kar etmek amacıyla boğa (piyasanın yükseliş trendine girdiği dönem) piyasasında alıp, çok beklemeden satarlar.

Bitcoin alıp, tutmak için en iyi dönem şüphesiz ayı piyasalarıdır. Ayı piyasaları yatırım araçlarının düşüş dönemine girdiği, karamsar bir havanın oluştuğu dönemlerdir. Bu piyasanın ne kadar süreceği tam olarak belli değildir. Birkaç hafta süreceği gibi yıllar boyu da sürebilir.

Bitcoin yatırımcıları için en iyi dönem ayı piyasalarıdır. Bunu tarihsel örnekle açıklayacak olursak, Bitcoin her bir ayı piyasasından yaklaşık %60-70 oranında düşüş yaşamaktadır. Fakat 3,5-4,5 yıl gibi bir süre zarfında hızlı bir yükselişe geçmektedir. Bitcoin’in yıllık ortalama fiyatının %200 artması bunun en güzel örneğidir. Bu da Bitcoin yatırımcıları için Hodl stratejisinin ne kadar karlı bir yöntem olduğunu göstermektedir. Elinizdeki Bitcoin’i ne zaman satacağınızı bilmek istiyorsanız, öncelikli olarak kendinize bir hedef koymalısınız. Hedefinizi belirledikten sonra, piyasayı iyi takip edip, analizleri doğru okumalısınız.