Coin ile Token Arasındaki Fark Nedir?

895
coin ile token arasındaki fark

Kripto para piyasasında coin ile token sözcükleri sıklıkla birbirine karıştırılıyorlar. Her ikisinin de ortak özellikleri bulunsa da birçok farklı yanları bulunuyor. Bu yazımızda bu iki dijital varlık arasındaki farkların neler olduğunu bulabilirsiniz.

Coin ile Token Arasındaki Fark Nedir?

1-Tanım Olarak

Coin, kendi blok zincirini kullanan varlıkları tanımlar. Token ise, kendine ait olmayan, başka blok zinciri üzerinde çalışan varlıkları tanımlar.

– Coinleri, bir fiat para gibi düşünebilirsiniz. Bir Dolar, Euro, TL gibi işlem görürler. Tokenler ise; bir şirket içinde kullanılan varlıklardır. Örneğin; bir futbol kulübünün taraftarları gibi düşünebilirsiniz.

– Coinler gelecekte para birimlerinin yerine kullanılabilecekleri düşünülmektedir. Ancak tokenler için böyle bir düşünce yoktur.

– Coin, zaman içerisinde değerine değer katarak ilerler. Ayrıca coin dijital para çeşidini oluşturur. Token ise sözleşmenin bir sembolü olarak tanınır. Kısaca coin dijital bir para, token ise dijital varlıktır.

2- Üretme Bakımından

Coin, kriptoloji bilimi kullanılarak, şifreleme tekniğiyle oluşturulur. Bu süreçte madenci adı verilen kullanıcılar şifreli ve karmaşık matematiksel problemleri çözmeye çalışırlar. Şifreyi ilk çözen ve blok zincirine ekleyen hem ödülü hem de işlem ücretini kazanmaktadır. Asic olarak bilinen tümleşik devrelerle üretilebilir. Ayrıca bilgisayar işlemcileri ve ekran kartları ile de üretim yapabilirsiniz. Kendi donanımınızı kurmak yerine kiralama (bulut hizmeti) veren dijital platformlar üzerinden de üretim yapabilirsiniz.

Token oluşturmanın iki temel şartı bulunuyor. Birincisi kendi Blockhain platformunu üretmek, ikincisi de var olan bir Blockchain üzerine çalışmaktır. Kendi blockchain platformunuzu kurmak için algoritma, kodlama bilgisi ve güçlü bilgisayar ekipmanları gerekmektedir. Bitcoin ve altcoinler bu sistemle kendi blok zincirlerini üretmişlerdir.

Mevcut bir blok zinciri alt yapısını kullanmak token oluşturmada kolaylık sağlamaktadır. Günümüzde üretilen tokenlerin birçoğu Ethereum tabanlıdır. Çünkü bu alt yapı, geliştiricilerin açık kaynaklı kod yapılarına müdahalelerini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle coin oluşturmak zor, token oluşturmak kolaydır.

3- Kullanım Bakımından

Coin, geleneksel para olarak kullanılabilmektedir. Ticaret, havale, takas işlemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca yatırım aracı olarak da kullanılmaktadır. Bununla birlikte akıllı kontrat alt yapısına sahip blok zincirlerinde sözleşme yapma ve onaylama gibi işlemlerde de kullanılmaktadır.

Token ise proje kapsamındak hizmet veya ürünlere erişim imkanı verir. Kendi kullanım alanı dışında başka bir işlemde kullanılamaz. Bunu bir gösteriye, karşılaşmaya aldığınız bilet gibi düşünebilirsiniz. Aynı bileti başka bir alanda kullanamıyorsunuz. Her tokenin kendi birim değeri vardır. Bu değer alınıp satılabilir olup, madeni para, puan, sertifika, oyun içi öğeler gibi olabilmektedir. Bazı durumlarda bir şirketin hisse senedi olarak da kullanılabiliyorlar. Bu nedenle bir tokenin nerede ve nasıl kullanılacağını üretici şirket veya proje ekibi belirlemektedir.

4- Çalışma Sistemi Bakımından

Coinler, blockchain veya buna benzer bir ağda kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Kendi bağımsız sistemleri vardır. Kendi blok zincirlerini kullandıkları gibi başka bir kripto paranın blok zincirini de kullanabiliyorlar. Coin, dağıtık kayıt defteri üzerinden çalışır. Kullanıcıların üzerinde yaptıkları bütün işlemlerin bir kaydı bu defterde tutulur. Defter, anonim olup, şeffaf bir şekilde kamuyla paylaşılmaktadır. Bu defter sürekli olarak güncellenir.

Token de blok zinciri tabanlı olarak çalışır. Kullanıcıların şifrelenmiş adreslerine tanımlıdırlar. Güvenlikleri bu sayede sağlanmaktadır. Genelde ERC20 standardına sahip olup, çalışma sistemi bakımından farklılık gösterirler.

Maddi olarak bir değer ifade etmeseler de kullanıldıkları alana göre değerlilik kazanıyorlar. Örneğin menkul kıymet tokenleri bir yatırım aracı olarak görülmekte, hizmet tokenleri de ürün veya hizmet alımında kullanılmaktadır.